„Dyplomacja od kuchni” - żony ambasadorów akredytowanych w Polsce gotują z Miele
„Dyplomacja od kuchni” to wspólny projekt Stowarzyszenia Spouses of Heads of Mission (SHOM), firmy Miele – producenta urządzeń AGD klasy premium i Auto Fus – dealera BMW, oferującego samochody specjalne m.in. dla korpusu dyplomatycznego. W ramach projektu żony ambasadorów akredytowanych w Polsce prezentują nieznane szerzej tajniki kuchni swoich krajów. Pierwsze spotkanie, które odbyło się 17 maja br. w Miele Experience Center na warszawskim Mokotowie, poświęcone było kuchni japońskiej. Gośćmi specjalnymi wydarzenia byli uczniowie Polonijnego Liceum Ogólnokształcącego „Klasyk”.
Podczas spotkania członkinie SHOM wraz z zaproszoną młodzieżą mieli okazję przyrządzić kilka klasycznych, choć niemal nieznanych w Polsce dań kuchni japońskiej. Warsztaty kulinarne poprowadził szef kuchni Ambasady Japonii, Yasuyuki Ikemoto. Goście, korzystając z wysokiej klasy urządzeń Miele, pod okiem szefa kuchni przygotowali zupę miso, ryż rozmaitości, orzeźwiającą sałatkę z ogórka i glonów, a także chawan-mushi. Daniom towarzyszyła doskonała herbata serwowana przez wyspecjalizowaną w japońskich produktach firmę KOKORO. Goście degustowali senchę, genmaichę i najbardziej cenioną przez Japończyków herbatę gyokuro, a także poznali tajniki przygotowywania tradycyjnej matchy.
Celem spotkania było nie tylko wspólne gotowanie, ale również popularyzowanie japońskiej kultury w Polsce. Organizacja SHOM, znana z wielu akcji charytatywnych organizowanych w Polsce, zaprosiła na spotkanie uczniów Polonijnego Liceum Ogólnokształcącego w Warszawie. W szkole uczy się młodzież o polskich korzeniach, pochodząca przede wszystkim z byłych republik radzieckich, która przygotowuje się do matury i studiów w Polsce.
źródło: miele/informacjebranzowe.pl