Rusza letnia edycja prestiżowego wydarzenia kulinarnego Porsche Gourmet Tour.
Gospodarzem spotkania niezmiennie będzie Wojciech Modest Amaro, jedyny w Polsce zdobywca Gwiazdki Michelin i ambasador marki Gaggenau.
Wydarzenie tym razem zagości na południu Polski, w Krakowie. U boku polskiego laureata michelinowskiej gwiazdki stanie gość specjalny, legenda hiszpańskiej kuchni – Quique Dacosta, doktor honoris causa w dziedzinie Sztuk Pięknych, właściciel i szef kuchni restauracji „Quique Dacosta”, nagrodzonej trzema Gwiazdkami Michelin, znajdującej się na liście 50. najlepszych restauracji świata.
Quique Dacosta ma 42 lata i pochodzi z niewielkiej miejscowości na północy Hiszpanii – Jarrandilla de la Vera. Od 1986 roku profesjonalnie związany ze światem kulinariów. Menu jego restauracji od początku czerpało z tradycji rodzimej kuchni hiszpańskiej. W wyniku nieustannej pracy nad jego coraz doskonalszą formą, Dacosta skierował całą uwagę na różnorodność lokalnych owoców morza. Zasada: „Jedzenie znacznie wykracza poza proces karmienia”, od początku przyświecała jego karierze. Intensywna praca, którą łączy z doskonałym talentem i wyczuciem, szybko pozwoliły mu zasłynąć jako inicjator nowej kuchni Walencji. „Food made in the Moon”, jak określane są dania Dacosta’y, powstają w wyniku połączenia tradycji z innowacyjnym stylem przyrządzania i podawania. Stał on się wizytówką szefa Quique nie tylko w Europie, ale i na całym świecie, przyczyniając się do obecności na prestiżowej liście 50. Najlepszych Restauracji Świata S. Pellegrino (http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners), sponsorowanej również przez markę Gaggenau, producenta najwyższej jakości urządzeń gospodarstwa domowego, cieszącego się pozycją lidera innowacji w zakresie technologii i wzornictwa „Made in Germany”.
źródło: gaggenau/informacjebranzowe.pl